Modificari legislative aduse de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 156/2024
Pe data de 31 decembrie 2024 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, dintre care vom aminti urmatoarele:
Orele suplimentare, munca prestata in weekend si in zilele de sarbatori legale nu se platesc pentru anumite categorii de personal
Masura se aplica personalului din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si inaltilor functionari publici. Activitatea desfasurata de acestia in situatiile enumarate anterior va fi compensata numai cu timp liber in urmatoarele 90 de zile dupa prestarea muncii suplimentare.
In cazul activitatilor deosebite cu caracter operativ sau neprevazut desfasurate de catre personalul militar, politisti, politistii de penitenciare si salvatorii montani, care nu se pot compensa cu timp liber corespunzator in urmatoarele 90 de zile, se va plati cu o majorare din solda de functie/salariu de functie cuvenit/cuvenita, la nivelul minim stabilit la art. 123 alin. (2) din Codul muncii.
Personalul din institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare nu beneficiaza la incetarea raporturilor de munca sau de serviciu de compensarea in bani a concediilor neefectuate aferente anului 2025.
Nu se mai acorda tichete de masa si alte bilete de valoare, raman tichetele de cresa pentru anumite categorii de personal
O alta modificare semnificativa consta in faptul ca institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu deconteaza cheltuieli de transport la plecarea/intoarcerea din concediul de odihna a personalului, nu acorda premii, bonusuri, alte drepturi de natura similara si bilete de valoare, cu exceptia tichetelor de cresa si drepturilor prevazute la art. 11 alin. (3) din OUG nr. 133/2021 si art. 5 din OUG nr. 119/2024.
Aceleasi masuri vor fi implementate si in cadrul serviciilor publice autonome de interes national, cu personalitate juridica, reglementate prin Legea nr. 41/1994.
Prin exceptie, personalul militar, politistii, politistii de penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, care nu beneficiaza de concediu si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap, in locul acordarii de tichete de cresa, personalul beneficiaza de decontarea contravalorii taxelor de cresa platite pentru copiii inscrisi in crese sau in alte unitati de educatie timpurie anteprescolara, in limita valorica si in conditiile prevazute de Legea nr. 165/2018.
Se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice
De la aceasta masura exisa, totusi si exceptii, printre acestea numarandu-se:
- posturile unice vacante, asa cum sunt descrise la art. VII alin. (3) din OUG nr. 156/2024
- posturile a caror ocupare a fost deja aprobata de Guvern prin memorandum pana la data intrarii in vigoare a OUG nr. 156/2024, concursului de admitere in rezidentiat, celor necesare a fi ocupate de medici care au incheiat rezidentiatul, medici rezidenti care au promovat examenul de specialitate in anul 2024
- posturile vacante aferente proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile si platite din fonduri europene si posturile aferente proiectelor nationale de cercetare platite din fonduri publice
- posturile pentru care s-a demarat procedura de scoatere la concurs anterior intrarii in vigoare a OUG nr. 156/2024
Modificari privind plata anumitor sume prevazute prin hotarari judecatoresti definitive
OUG nr. 156/2024 stabileste faptul ca plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti definitive avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, se va realiza astfel:
- in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;
- in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;
- in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
- in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
- in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.
Punctul de pensie nu se majoreaza, ci se mentine la nivelul de 81 lei.
Modificarea plafonului veniturilor in functie de care o persoana juridica poate fi calificata drept microintreprindere
Vor fi incadrate in categoria microintreprinderilor doar acele persoane juridice ale caror venituri nu depasesc echivalentul in lei a 250.000 euro, respectiv 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026.
Impozitul pe dividende
Veniturile sub forma de dividende vor fi impozitate prin aplicarea unei cote de 10%, fiind eliminata cota de 8%.
Se stabileste o cota de impozitare de 3% pentru microintreprinderile ce realizeaza venituri din desfasurarea activitatilor corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:
- CAEN 6210 – Activitati de realizare a softului la comanda (software orientat client)
- CAEN 6290 – Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei
- CAEN 5611 – Restaurante
- CAEN 5612 – Activitati ale unitatilor mobile de alimentatie
- CAEN 5622 – Alte servicii de alimentatie n.c.a.
Se elimina anumite facilitati din domeniul agriculturii, industriei alimentare, constructiilor si IT
Odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 156/2024, s-a abrogat si pct. 2 al art. 60 din Codul Fiscal ce prevedea o scutire de la plata impozitului de venit pentru persoanele fizice care obtineau venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator.
Acelasi beneficiu va fi eliminat si in domeniul constructiilor, agriculturii si industriei alimentare pentru persoanele fizice ce obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca.
Incepand cu 1 Ianuarie 2025, se stabileste pentru sectorul constructii un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata de 4.582 lei/luna, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri.
In ceea ce priveste sectorul agricol si industria alimentara, salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 4.050 lei/luna, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri.
Gratuitati pentru transport
Judecatorii si procurorii beneficiaza anual de sase calatorii in tara dus-intors, gratuite, la transportul pe calea ferata clasa I, auto, naval si aerian sau de decontarea a 7,5 litri combustibil la suta de kilometri pentru sase calatorii in tara dus-intors.
Studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa in institutiile de invatamant superior acreditate beneficiaza de tarif redus cu 90% pentru:
- transportul intern auto si pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, doar pe distanta/rutele dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care se afla institutia de invatamant superior la care studentul este inmatriculat;
- pe mijloacele de transport local in comun si transportul cu metroul, in localitatea in care isi are sediul institutia de invatamant superior la care studentul este inmatriculat.
Fondul pentru burse si protectie sociala nu creste, ci se mentine la nivelul lunii noiembrie 2024.
Persoanelor din sectorul bugetar li se vor acorda vouchere de vacanta in cuantum de 800 lei daca salariile de baza nete din luna anterioara acordarii acestora sunt de pana la 8.000 lei.
Ileana Lucian, Avocat Asociat
Denisa Minca, Avocat Colaborator
Ingrid Ungurasu, Avocat Colaborator