Eficientizarea procedurilor privind avizele de angajare și prelungirea dreptului de ședere
Guvernul stabilește anual, în concordanţă cu politica privind migraţia forţei de muncă şi situaţia pieţei muncii, contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă. În anul 2022, prin Hotărârea Guvernului nr.132/2022, contingentul a fost dublat de la 50.000 în 2021, la 100.000 de lucrători străini. Această hotărâre în mod corelativ atât cu ridicarea restricțiilor determinate de contextul pandemic, cu încercarea de redresare a activităților economice, cât și cu conflictul din Ucraina, au generat o creștere a solicitărilor pentru eliberarea avizelor de angajare.
În vederea evitării unei situații care să pună în dificultate atât angajatorii, cât și autoritățile care ar trebui să soluționeze operativ volumul mare de cereri Ordonanţa de urgenţă nr. 59/2022 pentru modificarea unor acte normative în domeniul străinilor, publicată in 5 mai 2022 în Monitorul Oficialurmărește fluidizarea fluxului de lucru în acest sens.
Astfel, Ordonanța modifică și completează articolul 28 din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, în sensul în care solicitările de eliberare a avizelor de angajare ori detașare se vor putea depune la orice sediu teritorial al Inspectoratului General pentru Imigrări (I.G.I). Până de curând, aceste cereri se puteau depune exclusiv la sediul I.G.I în a cărei rază de competență își avea sediul angajatorul/ beneficiarul prestării de servicii.
Având în vedere afluxul de astfel de solicitări care se preconizează a se menține pe un trend crescător, modificarea legislativă este benefică nu doar angajatorilor, dar și autorităților presate de gestionarea numărului mare de cereri și de termene.
Fără îndoială, modificarea vine și în sprijinirea și eficientizarea activității societăților din domeniul construcțiilor și al turismului, a căror activitate se intensifică în sezonul estival și de regulă, care integrează mult mai mulți lucrători străini decât alte domenii.
Ordonanța recent publicată, modifică și un alt act normativ, respectiv OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România. Modificările intervenite constau în: (i) prelungirea termenului în care lucrătorii străini pot solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă, de la 60 de zile (termenul anterior) la 180 de zile, calculate de la data obţinerii avizului de angajare de către angajator; (ii) prelungirea termenului de solutionare a vizei de către Centrul Naţional de Vize, de la 10 zile (termenul anterior) la 20 de zile de la data depunerii cererii de eliberare. De asemenea, viza de lungă şedere se acorda anterior de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, cu aprobarea Centrului Naţional de Vize, numai după obţinerea avizului Oficiului Român pentru Imigrări. Conform noilor modificări legislative, obţinerea avizului Oficiului Român pentru Imigrări în acest sens nu mai este necesar.